Skip to content

Participatie mag ook wel eens beloond worden.

IMG_4692 Iedereen kan participeren. Velen doen het al. Velen kunnen het nog. Als we het maar wat stimuleren. Vaak wordt participatie al te veel gezien als praten, vergaderen, overleggen. Of je het nu wilt of niet, hiermee beperk je het aantal mensen die zullen of kunnen participeren tot zij die het goed kunnen uitleggen. Participatie is vooral ook doen. De handen uit de mouwen steken en samen de dingen proberen te verbeteren. Dat kan iedereen. Heel veel mensen engageren zich al als vrijwilliger. Dat is goed. Maar het kan nog beter door mensen te stimuleren en te belonen voor hun participatie aan de gemeenschap. Een gemeenschapsmunt is dan een heel goed middel. In Genk creëerden we zo de “Helden van Genk” en de gemeenschapsmunt “Genk beloont”.

Gelukkig zijn er mensen die zich willen inzetten voor de gemeenschap, hun steentje willen bijdragen aan een beter milieu, anderen willen steunen en duurzaam met hun omgeving willen omgaan. Deze mensen, die hun handen uit de mouwen steken, verdienen het om beloond te worden. Want het zijn allemaal kleine helden. Daarom noemen we hen in Genk ook “Helden van Genk”. Om hen te belonen lanceerden we deze week de gemeenschapsmunt “Genk beloont”.

Afgelopen woensdag mocht ik zo onze eerste “Held van Genk” belonen met 5500 punten. Valerie, een jonge Genkse moeder, had die punten verdiend door herbruikbare luiers te gebruiken en omdat ze lid is van het Voedselteam en van het Vrije Veld. Met onze gemeenschapsmunt “Genk beloont” kunnen de Helden van Genk punten verdienen die ze kunnen verzilveren. 100 punten zijn omgerekend 1 euro waard. Zo hebben we 31 acties voorzien die je kunt ondernemen en vervolgens verzilveren voor 17 producten die je met je punten kunt kopen.

Belonen.

Waarom is zo’n gemeenschapsmunt zo belangrijk?

In de eerste plaats willen we een bepaald gewenst gedrag, of het nu ecologisch of sociaal duurzaam is, stimuleren door het te belonen. Ten tweede willen we de noden van een omgeving verbinden met de capaciteiten en dromen van de mensen in de verschillende wijken. En tenslotte kunnen we ook nieuwe zaken realiseren die met euro’s niet te betalen zijn. Zo creëren we nieuwe hefbomen voor een nieuw beleid.

Maar hoe kun je deze punten verdienen?

Het is maar een greep uit enkele acties die je kunt ondernemen om punten te verzamelen. Je kunt lokaal voedsel, streekeigen planten of duurzaam hout kopen. Je kunt composteren, huisvuilzakken vermijden of herbruikbare luiers gebruiken. Je kunt een afvalarm evenement of een repaircafé organiseren. Je kunt een insectenhotel, een bijvriendelijke tuin of een moestuin houden of leren imkeren. Je kunt een EHBO cursus volgen, leren reanimeren of seniorenconsulent worden.

Je vindt alle mogelijkheden op http://www.genkbeloont.be. Daar zie je ook meteen wat je met die punten kunt doen. Je kunt er tickets mee verwerven voor het zwembad, de cinema, de Cosmodrome, minigolf, KRC Genk of CMine expeditie. Je kunt er stadshoning, een rittenkaart van de Lijn, een compostvat of een onkruidverbrander mee kopen. Je kunt ruimtes of materiaal van de stad huren voor je activiteiten.

Doe mee.

Wie zich wil registreren als “Held van Genk” kan dat vanachter zijn of haar computer met een kaartlezer op http://www.genkbeloont.be. Of ook aan het balieplein van het stadhuis, in het Heempark of bij Stebo in Zwartberg. Later kan het ook in de verschillende wijkhuizen.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een betere wereld, een betere wijk, een betere straat. En daar verdien je dan ook voor beloond te worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Wetopia interventions aim to create " us " between people who do not always know each other but share the same place or neighbourhood. Starting from the love for and thus the potential of that place, we work together on social challenges and challenging questions. 

%d bloggers like this: