Skip to content

The Other Market

10649690_467146230127275_833009152403293610_n Samen leven kan pas als we samen praten. En dat is nu precies waar het in De Andere Markt om gaat. Door met elkaar te praten wisselen we ideeën uit, leren we elkaar kennen en wat we kunnen. We werken samen aan een betere stad. Daarom ben ik ook zo fier dat ik jullie vandaag de nieuwe uitvalsbasis van De Andere Markt mag voorstellen, of een beetje plechtiger het “Living Lab, the Other Market”. Dit project komt uit de koker van Pablo Calderon, Teodora Constantinescu, Liesbeth Huybrechts, Oswald Devisch en Katrien Dreesen, allen verbonden aan de UHasselt en School of Arts hier op onze campus C-Mine. Natuurlijk willen wij hen als stad volop steunen en hen gedurende 2 jaar dit pand in de Hoefstadstraat ter beschikking stellen. Waarom? Omdat De Andere Markt in de eerste plaats een beroep doet op de creativiteit en de inzet van alle Genkenaren. En ten tweede: omdat het inspeelt op één van de grootste uitdagingen waar we in Genk voor staan: werk.

Twee jaar geleden organiseerden we de G360. Meer dan 450 Genkenaren boden zich toen spontaan aan om mee te denken over de toekomst van hun stad. Het leverde honderden ideeën op die het stadsbestuur meenam in haar meerjaren beleidsplan. Sindsdien organiseren we ieder jaar een nieuw initiatief met de G360. Vorig jaar was dat “Operatie Mooie Plekjes” waar bewoners een plek in hun buurt zochten die ze zelf mee mooier en aangenamer wilden maken. Dit jaar organiseren we met de G360 “De Andere Markt”. Misschien hebben jullie hem deze zomer al gezien. Pablo die met zijn mobiele marktkraam in Genk op verschillende plaatsen postvatte en er gesprekken met de Genkenaren kocht. Pablo heeft zo heel wat Genkenaren ontmoet en er boeiende gesprekken mee gevoerd. Dat verbaast mij niets. Want Genkenaren zijn geëngageerd en zeker niet op hun mondje gevallen. Zij willen hun handen uit de mouwen steken om samen moeilijkheden te overwinnen. Dat hebben ze immers altijd al gedaan. Dat was zo toen ze in de mijn werkten, toen die mijnen gesloten werden, toen ze de leefomstandigheden in hun wijken verbeterden en nu dus ook met de sluiting van Ford. Het is door die inzet, door die veerkracht, dat wij, de Genkenaren, iedere keer een nieuwe uitdaging aangaan en er telkens weer sterker uitkomen.

Het hoeft dus niemand te verwonderen dat we met De Andere Markt volledig inzetten op het thema werk. We trekken met een bakfiets door de wijken om verhalen te verzamelen over mensen en hun vaardigheden en hoe we daar nieuwe werkvormen mee kunnen ontwikkelen. We verzamelen ideeën over nieuw werk, nieuwe gereedschappen, nieuwe werkvormen, die hier in de etalage zullen worden tentoongesteld. Maar we gaan ook een game ontwikkelen om ondernemerschap bij jongeren te stimuleren. Hier zal dus aan werk gewerkt worden.

Daarom roep ik alle Genkenaren ook op om massaal naar hier te komen. Naar deze fysieke uitvalsbasis in de Hoefstadstraat. Dit wordt immers het kloppend hart van De Andere Markt. Dit moet het bruisende Living Lab worden waar creatievelingen de handen en de geesten in elkaar slaan met geëngageerde Genkenaren en buurtbewoners. Laat het experiment hier maar borrelen met media toolboxen, games, radio, websites en wat er dan ook maar uit de begeestering en creativiteit van de Genkenaren kan ontstaan. Experimenteren, want het is maar door het te proberen dat het kan lukken. Laat dit dus een levend laboratorium zijn waar andere organisaties en initiatieven kunnen op inspelen. Ik denk dan bijvoorbeeld direct aan de tuin van Betty hier tegenover.

We gaan boeiende tijden tegemoet in Genk. Genk is een stad die uit haar tegenslagen de kracht put om een betere, nieuwe toekomst op te bouwen. Dat is de kracht van onze diverse bevolking. Wij hebben geleerd om samen te werken, over alle culturele barrières heen, solidair te zijn en met elkaar te praten. Samen aanpakken. Voor elkaar opkomen en zo aan onze gezamenlijke toekomst werken. Met een duur woord noemen we dat co-creatie. Iedere Genkenaar kan mee praten, mee denken en mee doen. Dat allemaal samen maakt ons sterker om die boeiende toekomst van Genk waar te maken.

De Andere markt is daar een perfect labo voor, in één van de bruisendste buurten van Genk, waar de bewoners en de handelaars ook bewezen hebben dat ze een dode straat samen weer tot leven kunnen wekken.

Ik wil iedereen dan ook bedanken die dit unieke participatieproject mogelijk heeft gemaakt. Samen leven kan pas als we samen praten.

In De Andere Markt gaan we daar samen aan werken.

http://deanderemarkt.tumblr.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Wetopia interventions aim to create " us " between people who do not always know each other but share the same place or neighbourhood. Starting from the love for and thus the potential of that place, we work together on social challenges and challenging questions. 

%d bloggers like this: