Skip to content

Stadsmakers verenigingen in een stadsambassade.

Het spreekt letterlijk voor zich: samen stad maken, dat doe je als stadsbestuur niet alleen. Niet dat Genk dat ooit heeft moeten doen – denk maar aan het rijk geschakeerde verenigingsleven. Toch zijn er nieuwe trends. Want terwijl het stadsbestuur evolueert van een beheersende naar een begeesterende cultuur, staan in de stad steeds meer stadsmakers ‘nieuwe stijl’ op.

Smart cities: iedereen heeft er de mond vol van. Ook Genk mocht zich deze medaille opspelden toen het in 2013 een Smart Cities Award ontving. Slimme steden zetten technologie in om vooruit te gaan, zijn bezig met slimme mobiliteit, duurzaam wonen en leefbaarheid. Maar daar waar slim zijn handig is, is wijs zijn moedig. Wijsheid gaat over hoe we denken over ons menselijk en sociaal kapitaal. In Genk is dat kapitaal per definitie superdivers en daar zijn we fier op. Smart citizen in a Wise City. Slimme burgers in een wijze stad, daarop moeten we focussen.

Slim zijn is handig. Wijs zijn is moedig.

Slimme burgers, stadsmakers. Voor een stad zijn ze minstens zo belangrijk als de Gestelde Lichamen of het stadsbestuur zelf om de stad te maken en te versterken. Of het nu in een participatietraject is, of een eigen project, als vrijwilliger of organisator, het zijn geëngageerde stedelingen met een open vizier en net dat tikkeltje extra. Stadsmakers zijn onze belangrijkste ambassadeurs. Wat wij als stad voor hen kunnen doen, is hen vooral kansen en ruimte geven om hun ding te doen. En we kunnen hen verenigen. Noem het een ambassade, maar denk daarbij niet aan de omheinde bakstenen versie. Zie het eerder als een open leernetwerk van initiatiefnemende burgers.

Tip om in te struinen: de website van Nieuw Nederland – steden in transitie en Pakhuis de Zwijger

Enkele mooie projecten van stadsmakers in Genk zijn voor mij Warm en Proper, Studio Refugee, AFF festival, de Tuin van Betty, de Doorgeefwinkel, het Pop up Regenbooghuis, het Pleintje Jonkersblook en de Muur Stalenstraat. Maar uiteraard zijn er zoveel meer: inzamelingsacties, opvang vluchtelingen, sociaal-artistieke activiteit, sociaal restaurants, creatief gebruik van de publieke ruimte. #trots

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Wetopia interventions aim to create " us " between people who do not always know each other but share the same place or neighbourhood. Starting from the love for and thus the potential of that place, we work together on social challenges and challenging questions. 

%d bloggers like this: