Skip to content

Cultureghem: co-creatie en collectieve creativiteit in urban space!

FKD1181 FKD1002-2 HARRAY_063_DxOCULTUREGHEM IS… CULTIVATING URBAN SPACE
5 mensen, 3 projecten, 1 loket, honderden helpende handen
40 000 m2 open ruimte, 10 000 m2 overdekte markt,
3 markten met wekelijks 100 000 bezoekers.
Goesting, veel goesting!
Dat is Cultureghem.

De Facebookpagina van Cultureghem vind je hier.

Check ook de website!

Een mooie getuigenis van de de bezielers:

In september 2012 landde aan een bureau bij Abattoir een klein vonkje. In een bureau dat ik deelde met marktverantwoordelijken, boekhouders, een CEO en een projectleider ontstond toen het eerste LOKET van Cultureghem. Een jaar later kwam daar een tweede vonk bij. Twee gensters die, dankzij het geloof en de niet-aflatende steun van vele anderen, het grootste marktplein van Brussel regelmatig in vuur en vlam zetten. Drie jaar later, zijn we niet langer met zijn tweeën. Nu hebben we het beste team van de wereld rondom ons.

Samen branden we zoekend, wroetend, vragend en testend. Elke dag opnieuw. Dat niet weten en dat continu uitproberen vormt ons DNA. Begrepen, gevoed en gesteund door iedereen die er in de loop der jaren is bijgekomen. Cultureghem is trots op dat blijvende vraagteken. De buurt en de stad waarin we gedijen beweegt immers de hele tijd in onze handpalm. Of is het omgekeerd en bewegen wij in de handpalm die de stad is?

Wat ooit begon als een zoektocht naar een identiteit voor een nieuwe vzw, werd in een mum van tijd een ambitieus project rond mobiele keukens die we elke week weer de markt op rollen. KOOKMET is intussen een boegbeeld, een baken, een naam die heel wat van onze doelstellingen benoemt: gezonde voeding, duurzaamheid, innovatie, vermenging, maar vooral ontmoeting. Maar genoeg is dat niet. De gigantische ruimte van ABATTOIR kwalitatief invullen op marktvrije dagen blijft onze hoofddoelstelling. Een zinvolle invulling van publieke ruimte op een privéterrein, dat onderdak biedt voor baanbrekende ideeën, boeiende mensen en warme initiatieven. In alle geuren, kleuren en vormen. Cultureghem laat ontmoeten en bestuift om samen – groot én klein, komende van ver of heel dichtbij – stad te maken. KETMET, het grootste overdekte speelplein van Brussel, is daar sinds 2015 het resultaat van.

Intussen wroeten we verder. We poken in het vuur, gieten er olie en kolen op, blazen hier en daar wat aan, maar genieten vooral van het samenspel met de wind. Extra zuurstof krijgen we elke woensdagnamiddag van de vele kinderen en jongeren op KETMET; extra geuren krijgen we elke vrijdag van de vele mannen en vrouwen rond onze keukens op KOOKMET; extra zuchtjes krijgen we elke dag van de buurt- en stadsbewoner. Op de markt of op straat. Ons werk is niet af. En dat is goed zo. Alles kan altijd beter, anders, relevanter. Cultureghem is testen en experimenteren, opbouwen en afbreken. Het vuur aanwakkeren en controleren. Soms alles (gecontroleerd) tot ontploffing brengen, soms stukjes opnieuw uitdoven. Maar altijd opnieuw opstaan en verder doen. Samen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Wetopia interventions aim to create " us " between people who do not always know each other but share the same place or neighbourhood. Starting from the love for and thus the potential of that place, we work together on social challenges and challenging questions. 

%d bloggers like this: