Skip to content

Braakland – een stuk land zoeken en dromen realiseren

“Braakland” is de naam van een project dat we een klein jaar geleden hebben aangevat als onderdeel van “t Biejke vliegt uit”, waarbij we de jongeren van het jeugdhuis aanmoedigen en onder de arm nemen bij het opbouwen en ontwikkelen van hun eigen ondernemingen.
Borgloon, de “Parel van Haspengouw”, ligt midden in de fruitstreek. Niet toevallig dus wordt ons jeugdhuis bezocht door vele jongeren met serieus groene vingers: leerlingen land- en tuinbouw, groenmanagers in spé, natuurpunters, JNM’ers, cursisten biologisch tuinieren, jonge imkers en jonge fruitboeren.

Samen zochten we naar een manier om al dit enthousiasme te bundelen in een project dat we samen zouden kunnen uitbouwen en onderhouden. Zo ontstond het idee van Braakland: we zoeken een stukje braakliggende grond waar we samen onze groene dromen op kunnen botvieren. Tijdens die zoektocht naar een stuk grond zaten we niet stil: we brouwden een eigen bier en maakten heerlijke appelcider van hoogstam-appels die we mochten plukken in de achtertuin van één van de jongeren. Op 2 weken gingen er meer dan 100 flessen cider over de toog van ‘t Biejke, en bouwden we een mooi startkapitaaltje op.

Om dan later, begin april, te starten op een lap grond van plus minus 10 are aan het college te Borgloon. Sindsdien hebben we samen het onkruid gewied, de grond bemest, gezaaid, geplant, platjes opgekweekt, kruiden geplant, 5 rijen frambozen gezet en heel wat verschillende groenten verbouwd en verdeeld onder de Braaklanders (Brakers in de volksmond), hun ouders, vrienden en geïnteresseerden van het eerste uur. Ook zijn we sinds enkele maanden de trotse eigenaars van een bijenvolk dat onze hof komt bevruchten, in de hoop van volgend jaar voor een eerste keer onze eigen Biejke-honing te fabriceren. Ook de jongens en meisjes van Chiro Loon en van de Loonse Speelpleinwerking zijn al op Braakland komen helpen, zodat ook onze toekomst op Braakland verzekerd blijft.

Stilaan creëren we met Braakland, zowel bij jongeren als bij volwassen, een draagvlak voor zelfvoorzienendheid, korte ketens en ecologisch tuinieren, en dit door samen te werken en samen te creëren. “Braakland” is een begrip aan het worden in Borgloon en daarbuiten. Organisaties als vzw Velt, de tuinen van Hex en vzw De Wroeter zijn ons project erg genegen. Met expertise en plantgoed helpen ze ons stapje voor stapje verder in de ontwikkeling van braakliggend stuk grond tot volwaardige belevingsmoestuin voor jongeren.

Ten slotte een oproep. We willen met Braakland onze neus in de lucht blijven steken en zoveel mogelijk geïnteresseerden en stakeholders verbinden aan ons project, om Braakland diep te laten ‘wortelen’ in de ons omringende gemeenschap. Ken je nog jongeren of jongerenprojecten die we zeker eens moeten contacteren, dan horen we het graag!

Simon Vandueren
Jh ‘t Biejke & Fabrik

13649517_10208782568454936_666210964_n brrrr 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Wetopia interventions aim to create " us " between people who do not always know each other but share the same place or neighbourhood. Starting from the love for and thus the potential of that place, we work together on social challenges and challenging questions. 

%d bloggers like this: