Skip to content

Droom Je Buurt!

Met Droom Je Buurt spoort Curieus mensen actief aan verbeterplekjes in hun buurt aan te pakken.

Je kan zeuren over lelijke plekjes, ontsierde hoekjes, verkeersonveilige straten of zure buurten, maar je kan er ook voor kiezen om ze zelf aan te pakken. Met Droom je buurt wil Curieus mensen, groepen, verenigingen … uitdagen om verbeterplekjes in hun straten, wijken, buurten aan te kaarten en vooral… zélf onder handen te nemen. De website http://www.droomjebuurt.be wordt de spil van de progressieve inspiratiefabriek, je kan er inspiratie tanken en je eigen verbeterplekje indienen.

Ontbreekt er wat kleur in jouw straat of snakt jouw wijk naar wat groen? Lopen jouw buren elkaar en het onverwacht mooie uitzicht in jouw buurt achteloos voorbij? Overstemt het snoeiharde geluid van scheurende auto’s in jouw straat dat van zoemende bijtjes en spelende kinderen? Ligt het voetpad er ook vaak bij als een hindernissenparcours vol losliggende stoeptegels? Ben je het beu om elke ochtend diezelfde grijze gevel te zien als je je je gordijnen opentrekt?

De website www.droomjebuurt.be dient als doorgeefluik van inspiratie. Een guerilla speeltuin, een mobiel schaakbord, een busschommel, een kortverhalenautomaat, kleurrijk beschilderde kauwgum, een pop-up kinderboerderij in de stad, een mini-moestuintje in een verdwenen tegel, een verrassende pop-up bar op een grijze parkeerplek, onverwachte complimenten op een straathoek die verbaasde voorbijgangers doen giechelen, een artistiek zebrapad dat racende chauffeurs glimlachend doet vertragen, een grijze muur die opnieuw kleur krijgt en de dromen van alle wijkbewoners verzamelt, een fleurige boekentil die de favoriete schrijvers van jouw buren verzamelt … Het zijn maar enkele van de inspirerende voorbeelden die je op http://www.droomjebuurt.be terugvindt. Ze kunnen je inspireren om zelf die grijze hoekjes kleur te geven, om van je straat een plek te maken waar iedereen zich thuisvoelt.

Heb je zelf een verbeterplekje in jouw buurt dat je wil aanpakken? Curieus verzamelt alle nuttige inzendingen, zorgt voor inspiratie om zelf aan de slag te gaan, helpt je op weg om bij de juiste stadsdiensten of subsidiekanalen terecht te komen, of vraagt aandacht voor jouw verbeterplekje via acties of persaandacht.

Buurtbewoners in Temse en Oostende droomden al hun buurt. Een mobiele koffiekar, een kleurrijke oversteekplaats, felle nestkastjes, een mobiel schaakbord, poëtische zitbanken, gepimpte afvalcontainers … sierden in een mum van tijd respectievelijk de Volksplaats en het Westerkwartier. En vooral, de buren kwamen samen – met een theetje in de hand – om alle wensen en dromen voor de buurt te verzamelen. Ook in Mechelen staan buurtbewoners met elkaar in contact om bijvoorbeeld een donker verwaarloosd steegje onder handen te nemen.

www.droomjebuurt.be

www.curieus.be

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Wetopia interventions aim to create " us " between people who do not always know each other but share the same place or neighbourhood. Starting from the love for and thus the potential of that place, we work together on social challenges and challenging questions. 

%d bloggers like this: